Virusverwijdering, hoe aan te pakken?

Antiviruspakket nodig?

 één van de meest voorkomende problemen die wij oplossen is een virusbesmetting op de computer. Dit kan ofwel tot gevolg hebben dat internet wat vervelend doet en regelmatig reclame laat zien, of dat er zich extra vensters openen.

Helaas kan dit ook veel ergere gevolgen hebben, zoals reclamemails die naar al uw contacten verstuurd worden, kredietkaartgegevens die gestolen worden en pogingen tot het hacken van uw Online Banking.

Geen Fun meer!

Een virus is dus niet meer zoals vroeger een veelal grappig programma dat een muziekje afspeelt of lettertjes uit uw document opeet zonder erge gevolgen.

Nu 2012 is het dus onontbeerlijk om uw computer te voorzien van een antiviruspakket.

Gratis of Betalend?

Op de markt zijn er een aantal volledig gratische paketten die een basisbescherming aanbieden. Dit is bijvoorbeeld AVG Antivirus, Avira Antivir, Avast, Comodo, Panda Cloud Free, Microsoft Security Essentials, PCtools Antivirus Free, en nog vele anderen.

Al deze paketten bieden een basis antivirusbescherming. Ze zullen bestanden scannen die geopend worden en u waarschuwen bij gevaar.
Wij als PC hersteller merken wel dat deze paketten niet echt preventief werken en zo goed als niets kunnen doen tegen harde spyware en virusaanvallen.

Onze mening is dat Avast hier toch één van de betere is. U moet immers niet naief zijn, de fabrikanten van deze gratis producten maken deze enkel beschikbaar met de bedoeling dat u op termijn het meer beschermende betalende pakket aankoopt.

Wil je echt goede bescherming, dan kan je niet anders dan een volledig internet security pakket. In vele gevallen bieden deze nog extra mogelijkheden zoals ouderlijk toezicht of online backup wat zonder meerkost inbegrepen is in de prijs.

Wij hebben vooral ervaring met Panda Antivirus en Bullguard Internet Security

In de meeste gevallen mag 1 licentie ook gebruikt worden op 2 of 3 computers in het gezin, zodat de licentiekost daalt tot 15 euro per jaar per PC. Bij Bullguard kan je zelfst tegen scherpe prijzen naar 5 computers per account gaan!


Hoe verwijderen wij virussen?

Je zit met een virus en je wil het verwijderen, hoe pak je dat nu het best aan?

- Opstarten in veilige modus met netwerk

Allereers is het best om een virus te verwijderen in Veilige Modus. zoals in volgende link wordt uitgelegd: *Klik om te weten hoe je je PC opstart in Veilige modus*

Zorg er wel voor dat je Veilige modus MET Netwerkondersteuning kiest. Let op, sommige draadloze netwerkkaarten werken niet in deze modus, je moet je PC dan met een kabel aan de router of modem aansluiten!!


- Installatie Malwarebytes & Spybot S&d


Als je PC besmet is dan is het veelal niet genoeg om te scannen met een antivirus programma, veel virussen en spyware zijn er ook net op gebouwd om de conventionele scanners uit te schakelen, of toegang tot de update website of antivirus websites te verhinderen.

Daarom gebruiken wij zeer veel MalwareBytes en Spybot S&D hiervoor!

De gratis versie van deze programma's is zeer sterk in het opsporen en uitschakelen van Spyware. Indien je de betalende versie installeerd, krijg je er ook preventieve en proactieve bescherming bij!

éénmaal geïnstalleerd voer je de volgende stappen uit:
- Update Malwarebytes en Spybot S&D
- Volledige scan met beide programma's (kan enkele uren duren)

Als de scan en verwijdering compleet is is het best om de PC te herstarten en nog is te scannen.


- Installatie goed Antiviruspakket
Als alles clean lijkt dan is het nu de moment om een goed antiviruspakket te installeren. Je kan kiezen tussen de gratis variant, of een betalende die de beste bescherming biedt!

Afhankelijk van de besmetting die de PC heeft gehad, is het nodig om eventueel nog instellingen recht te zetten of te resetten. In Internet Explorer worden er bijvoorbeeld regelmatig onzichtbare aanpassingen gedaan zodat al uw internet verkeer door het virus gemonitord en afgeleid wordt om zo gerichte reclame te forceren en pop up vensters te laten zien.

- Terug rechtzetten van Windows en Internet Explorer instellingen
- testen diverse websites en kijken of er nog vreemde activiteit / processen draaien